کیسه زباله چیست؟
کیسه زباله یک کیسه پلاستیکی یکبار مصرف است که برای جمع آوری زباله ها و مواد زائد جامد از آن استفاده میشود.
این محصول برای جمع آوری زباله ها در مراکز صنعتی،بیمارستانها،ادارات و شرکت ها بکار میرود.به علاوه در طرحها و اندازه های مختلفی تولید میشود که هر یک بسته به مکان مورد استفاده،مواد تشکیل دهنده متفاوتی دارند.
روند تولید کیسه زباله شامل چه مراحلی میشود؟
۱.مواد اولیه:
برای تولید کیسه زباله استاندارد معمولا از مواد زیر استفاده میشود:
۱.الیاف شیشه ۲.پلی آمید ۳.پلی اتیلن سبک و سنگین ۴.مستربچ ۵.کامپاند پلی اتیلن برای لوله و کیسه زباله ۶.کمک فرآیند
پلی اتیلن های سبک و سنگین با توجه به موارد استفاده،در تولید انواع این محصولات بکار میروند.پلی اتیلن با کیفیت از مقاومت بیشتر در برابر اشیای تیز،قابلیت کشسانی و سختی بالاتری برخوردارند.
البته توجه داشته باشید که هر شرکت برای تولید این محصول ممکن است به تناسب فرمول ساخت خود از مواد اولیه متفاوتی استفاده کند.
در واقع بسته به نوع کیسه،یک یا چند لایه بودن و کیفیت محصول،مواد اولیه بکار رفته در تولید آن متفاوت خواهند بود.
۲.همزن:
ترکیب یکدست مواد اولیه پلی اتیلن اولین قدم در تولید کیسه زباله است که برای اینکار از همزن استفاده میشود.در واقع مواد پلیمری پس از ترکیب شدن به سمت دستگاه تولید نایلون میروند.
۳.دستگاه تولید نایلون:
این دستگاه مهم ترین وسیله در فرآیند تولید نایلون میباشد.مواد پلیمری بکار رفته در تولید کیسه ها از قابلیت شکل پذیری برخوردارند.
این دستگاه میتواند به مواد اولیه شکل بدهد و کیسه ها را در کیفیت ها و ضخامتهای متفاوت تولید کند.محصول ساخته شده پس از شکل گرفتن نایلون به شکل رول جمع شده و برای دوخت و برش به دستگاههای بعدی ارسال میشود.
۴.دستگاه برش و دوخت:
مواد پلی اتیلن برای تبدیل شدن به کیسه زباله باید توسط دستگاههای خاص برش داده،دوخته و پرفراژ شوند.طبیعتا میزان مقاومت کیسه ها به پارگی و نشتی هنگام نگهداری و حمل و نقل،به میزان پیشرفته بودن این دستگاهها بستگی دارد.
۵.پمپ هوا(کمپرسور):
از این دستگاه برای فشرده کردن هوا استفاده میشود.در واقع کمپرسور برای جلوگیری از به هم چسبیدن نایلونها بکار میرود.
کمپرسور با دمیدن هوا به فضای بین لایه های نایلون،لایه ها را از هم جدا میکند.سپس آنها را به شکل جداگانه به صورت رول در می آورد.
ظرفیت و اندازه کمپرسور مبتنی بر میزان تولید و اندازه نایلونها،میتواند گوناگون و قابل تغییر باشد.
۶.دستگاه دوخت کیسه:
این وسیله یک دستگاه حرارتی است که به شکل دو لبه داغ و باریک روی دو لایه نایلون قرار میگیرد.این دستگاه به وسیله پرس عمل دوخت را انجام میدهد.
در بین انواع دستگاههای دوخت،مدل ستاره ای احتمال پارگی و نشتی در محل دوخت را به میزان زیادی کاهش میدهد.
۷.دستگاه پرفراژ کیسه:
از این دستگاه فقط در خط تولید کیسه زباله های رولی و لندنی استفاده میشود.زیرا این کیسه ها برای راحت جدا شدن از یکدیگر باید پرفراژ شوند.عدم پاره شدن کیسه ها هنگام جداسازی مستقیما به کیفیت عمل پرفراژ روی آنها بستگی دارد.
۸.بسته بندی کیسه:
در انتهای خط تولید،کیسه های تولید شده باید بسته بندی شوند.در هر بسته بندی تعداد کیسه ها در واقع به نوع تقاضای مشتریان بستگی دارد.عمل بسته بندی معمولا به صورت دستی و توسط اپراتورها انجام میشود.
مصارف مختلف انواع کیسه زباله کدامند؟
۱.مصارف خانگی:
زباله های تولید شده در منزل ترکیبی از زباله های خشک و زباله های تر میباشند.
زباله های خشک مانند شیشه،پلاستیک،فلز و چوب و زباله های تر مانند پوست میوه و پسماند مواد غذایی میباشند.
برای جمع آوری زباله های خشک و تر از دو کیسه مجزا استفاده کنید تا بتوانید به راحتی آنها را از یکدیگر تفکیک نمایید.
همچنین میزان زباله تولید شده در هر منزل بستگی به تعداد افراد خانواده دارد.بر همین اساس مقدار زباله تولید شده در هر خانه با خانه های دیگر متفاوت خواهد بود.
۲.ادارات و سازمانها:
حجم زباله های تولید شده در این مکانها در مقایسه با منازل کمتر بوده و غالبا از نوع زباله های خشک میباشد.در ادارات میتوان از کیسه زباله کوچک برای هر اتاق و کیسه زباله بزرگ برای جمع کردن کلی زباله های تولید شده استفاده کرد.
۳.مراکز درمانی و بهداشتی:
در این مراکز از سه نوع کیسه زباله عفونی،غیر عفونی و امحا استفاده میشود.کیسه زباله غیر عفونی برای جمع آوری زباله های خشک و بدون آلودگی خاص بکار میرود.
برای زباله های عفونی که احتمال سرایت و شیوع بالا و نیز آلودگی های بیولوژیک دارند از کیسه زباله عفونی استفاده میشود.این کیسه ها در برابر مواد تیز و برنده مقاوم هستند و به راحتی پاره نمیشوند.
۴.مخصوص خودرو:
این محصول غالبا از جنس مواد غیر پلاستیکی مانند الیاف گیاهی و در اندازه های کوچک تولید میشود.بنابراین گزینه مناسبی برای جمع آوری زباله های داخل خودرو میباشد.
انواع کیسه زباله بر اساس ضخامت کدامند؟
۱.نازک:
از این محصول میتوان برای جمع آوری زباله های خشک و با وزن کم استفاده کرد.
۲.ضخیم:
همانطور که حدس میزنید از این محصول برای جمع کردن زباله های تر و سنگین استفاده میشود.این نوع زباله ها به دلیل داشتن قطعات بُرَنده،خیس،مرطوب و آبدار بودن و وزن بیشتر باید در کیسه های ضخیم قرار بگیرند.
فراموش نکنید تفکیک زباله ها از یکدیگر به کمک کیسه زباله های مجزا نقش مهمی در حفظ محیط زیست و زیباتر کردن آن دارد.
انواع کیسه زباله از نظر نحوه تولید کدامند؟
۱.ساده:
رایج ترین نوع این محصول،کیسه معمولی ساده و بدون بند است که در اندازه ها و رنگهای مختلف تولید و وارد بازار میشود.این مدل برای مصارف خانگی و اداری مناسب است.
۲.بند دار:
این کیسه ها در قسمت دهانه خود یک بند دارند که پس از پر شدن به راحتی بسته میشوند.بنابراین با محیط زیست سازگار بوده و با سر ریز زباله آن را آلوده نمیکنند.این محصول گزینه مناسبی برای مکانهایی است که مقدار زباله زیاد یا زباله های عفونی بسیار آلوده تولید میکنند.
۳.رولی:
این نوع کیسه ها به دور یک رول مقوایی حلقه میشوند و برای جدا کردن آنها ،از پرفراژ یا نقطه چین سازی استفاده میشود.
مزایا:
۱.وزن سبک و حمل و نقل آسان ۲.کاربرد سریع و راحت ۳.دوام بالا ۴.کارایی مناسب و نگهداری طولانی مدت زباله ها و پسماندها ۵.جداسازی سریع و آسان به دلیل پرفراژ کیسه های زباله ۶.تنوع رنگی بالا
۴.لندنی:
معمولا به کیسه زباله رولی مشکی،کیسه زباله لندنی میگویند.البته این نوع کیسه ها در رنگهای دیگر نیز تولید میشوند.اما دلیل این نامگذاری این است که تولید کیسه زباله برای اولین بار مطابق استانداردهای لندن انجام شده است.
۵.معطر:
داخل آنها مواد خوشبو کننده مانند اسانس گل و گیاه و میوه ها بکار رفته تا مانع از پخش بوی بد زباله شوند.
هنگام استفاده از کیسه زباله رولی به چه نکاتی باید توجه شود؟
۱.این کیسه ها به دلیل مواد شیمیایی بکار رفته در ساختار آنها مناسب نگهداری مواد غذایی و بهداشتی نیستند.
۲.جنس کیسه نباید نازک باشد و به راحتی سوراخ شود!
۳.اندازه آن باید مناسب باشد یعنی نه زیاد بزرگ و نه بیش از حد کوچک.
۴.کیسه ها باید به راحتی با پرفراژ از هم جدا شوند و هنگام جدا شدن پاره نشوند.
کیسه زباله در چه رنگهایی تولید میشود و هر یک از این رنگها چه کاربردی دارند؟
۱.مشکی:
این محصول متداولترین نوع کیسه زباله میباشد که برای مصارف معمولی مانند ادارات و منازل بکار میرود.این محصول همچنین به دلیل رنگ تیره مانع از مشخص بودن زباله و ایجاد منظره نازیبا در محیط میشود.
از این مدل غالبا برای جمع آوری زباله های غیر عفونی،غیر قابل بازیافت و زباله های خانگی استفاده میشود.از کاربردهای دیگر این وسیله استفاده در اسباب کشی و حمل و نقل میباشد.
۲.زرد:
رنگ زرد نشان دهنده هشدار است.بدین معنی که این کیسه ها ممکن است حاوی زباله های عفونی یا اشیای تیز باشند.بنابراین باید با دقت و احتیاط حمل شوند تا به افراد و محیط زیست آسیبی وارد نشود.
۳.آبی:
از کیسه هایی به این رنگ برای جمع کردن مواد خشک و بازیافتی مانند کاغذ،کارتن،شیشه و … استفاده میشود.بنابراین این کیسه ها نقش مهمی در تفکیک زباله ها بر عهده دارند.کیسه زباله آبی در اندازه،ضخامت و کیفیتهای مختلفی تولید میشود.
۴.قرمز:
این کیسه ها مخصوص جمع کردن زباله های بیمارستانی و آزمایشگاهی و حمل زباله های خونی و ضایعات انسانی میباشند.
۵.سبز:
از این محصول معمولا برای جمع آوری ضایعات سبزیجات،شاخ و برگ درختان،پوست میوه ها و سایر مواد آلی یا زیست تخریب پذیر استفاده میشود.
به دلیل شفاف بودن این کیسه ها محتویات داخل آنها به راحتی قابل رویت است.
۶.سفید:
این نوع کیسه ها در مراکز درمانی،استخرها و یا در منازل برای جمع کردن زباله های سرویس بهداشتی بکار میروند.
۷.نارنجی:
از این محصول برای جمع کردن زباله های کلینیکی استفاده میشود که باید سوزانده شوند.البته در برخی از کشورها افراد برای قرار دادن لوازم خانگی یا لباسهایی که دیگر نیازی به آنها ندارند از این کیسه ها استفاده میکنند.
بدین ترتیب این لوازم و لباسها در بیرون از منزل قرار گرفته و یا به مراکز خیریه اهدا میشوند.
۸.شفاف:
از این محصول برای جمع آوری زباله های سبکتر مانند کاغذ و مقوا استفاده میشود.در واقع شفاف بودن این نوع کیسه ها باعث مشاهده زباله درون آنها میشود.
هنگام خرید یک کیسه زباله مناسب به چه فاکتورهایی باید توجه شود؟
۱.مواد اولیه بکار رفته در تولید:
عموما کیسه های زباله از پلی اتیلن ساخته میشوند.هرچه چگالی پلی اتیلن کمتر باشد کیسه تولید شده از کیفیت و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار خواهد بود.بنابراین کیسه ها به راحتی سوراخ و یا پاره نمیشوند.
۲.گنجایش:
بسته به مکان مورد نظر و اندازه سطل زباله مورد استفاده باید کیسه ای با اندازه مناسب انتخاب کنید.مثلا کیسه زباله مورد نیاز برای حمام به طور معمول کوچکتر از سطل زباله اتاق خواب یا ادارات میباشد.
۳.میزان ضخامت:
طبیعی است که هرچه کیسه زباله ضخیم تر باشد خطر پارگی و سوراخ شدن کمتر خواهد بود.البته کیسه های زباله به تناسب کاربرد در ضخامتهای مختلف تولید میشوند.
۴.قابلیت انعطاف:
این کیسه ها هرچه انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند میتوانند زباله های بیشتری را بدون پاره شدن در خود جای دهند.
۵.کنترل بو:
برخی از کیسه های زباله معطر بوده و با رایحه های مختلف و خوشبو مانع از پخش شدن بوی بد زباله در محیط میشوند.
۶.بند دار بودن:
این نوع کیسه ها از سر ریز شدن زباله و نشت آن به خارج از کیسه جلوگیری میکنند.به علاوه با استفاده از بندهای کیسه عمل حمل و نقل زباله ها به راحتی قابل انجام خواهد بود.
۷.رنگ:
به تناسب اینکه چه نوع زباله ای و در چه مکانی قرار است جمع آوری شود باید کیسه ای با رنگ مناسب خریداری کنید.همانطور که گفته شد هر یک از کیسه های زباله با رنگهای مختلف کاربرد خاص و متفاوتی دارند.
۸.استفاده آسان:
حتی الامکان از کیسه های بند دار،رولی و پرفراژدار استفاده کنید تا به راحتی قابل جداسازی باشند.همچنین دوخت انتهایی آنها از استحکام کافی برخوردار باشد.
۹.اندازه سطل زباله:
اندازه کیسه باید متناسب با اندازه سطل باشد به گونه ای که کیسه تا حدودی از طرفین سطل آویزان شود.
۱۰.قیمت:
انواع کیسه زباله بر اساس رنگ،ضخامت،اندازه و … قیمتهای متفاوتی دارند.شما باید متناسب با بودجه و کاربرد مد نظرتان مدل مناسب را انتخاب کنید.